Planta de lavandă – Cum să beneficiezi de ea?

Sezonul de vară a inceput deja. Încerci costumul de baie, încerci rochia de anul trecut pentru nunta din acest an, încerci dieta disociata sau încerci să nu mananci înghețată chiar acum … Daca poti!

Lavanda
Source: Pixabay

Ce zici să încerci să te relaxezi? Cum? Cu flori … Florile aduc bucurie si culoare. O tufa de flori de lavandă aduce multe lucruri bune, fiindca are puteri magice, știai?

Lavanda este una dintre acele flori al caror parfum il ghicesti, doar privindu-le de departe, chiar fara a le mirosi. Este adevarat ca iti vine sa aleargi azi să cumperi o plantă de lavandă?

De ce nu ar trebui să lipsească niciodată o plantă de lavandă din casă sau grădină?

Lavanda
Source: Pixabay

A avea o plantă de lavandă la balcon sau în grădină înseamnă întotdeauna sa ai la indemana posibilitatea de a pregăti băuturi proaspete cu aromă de lavandă, dulciuri și biscuiți cu un gust ușor de lavandă, folosind în loc de zahăr clasic, lavandă de casă. Dacă ai o grădină frumoasă, printre răsadurile de flori, include și levănțica, o plantă perenă care va ajuta la îmbunătățirea calității solului, eliminând poluanții fără a implica planta.

Culege un buchet de flori de lavandă și lasa-le să se usuce. Pregăteste câteva pungulite decorative de dulap și distribuie-le în sertare. Lavanda ține insectele departe de garderobe si lengerie si va lasa un iz placut oriunde este ea.

Ulei de lavanda
Source: Pixabay

Lavanda este de asemenea folosită pentru a reduce anxietatea și a îmbunătăți starea de spirit, așa că distribuie pungi de lavandă uscată în fiecare cameră sau, dacă doresti, cumpăra răsaduri și foloseste-le pentru a decora un colț al casei sau gradinii tale, pervazul sau intrarea în casă sau gradina, sau amandoua. Va fi un mod original și decorativ de a-ți menține starea de spirit!

Lavanda
Source: Pixabay

Planta de lavandă este cunoscută și pentru proprietățile sale relaxante. Așadar, pe lângă crearea unor compoziții florale mici, precum și a parfumurilor naturale splendide care trebuie amplasate în puncte strategice ale casei, cum ar fi intrarea, dormitorul și baia, încearca să pregătesti un ceai placut la gust din plante de lavandă și să îl servesti înainte de a adormi. Cum il pregătești? Pui puțina apă într-un ibric, fierbi apa și adăugi câteva lingurițe la o cană de flori de lavandă uscate. Se lasă la infuzat timp de zece minute și se filtrează.

Lavanda
Source: Pixabay

Lavanda are proprietăți digestive și relaxante și ajută la ameliorarea durerilor de cap. Ia-ți timp doar pentru tine, scutură-ți tot stresul săptămânii. Aprinde niște lumânări parfumate frumoase și pregătește o baie caldă cu câteva picături de ulei de lavandă, un panaceu pentru sănătatea ta!

Cu folosesti lavanda in bucatarie?

Flori de lavanda uscate
Source: Pixabay

Să începem spunând că din aceasta plantă există două părți comestibile principale: frunzele pe de o parte și inflorescențele pe de alta parte. Dacă primele au o aromă delicată, florile tind să fie mai agresive din punct de vedere al intensității aromatice, forțând pe oricine le folosește să dozeze cu atenție cantitățile. Cu aceste premise, în mod tendențial, frunzele sunt folosite pentru mâncăruri savuroase, unde pot lăsa loc complexității vaselor, în timp ce florile devin protagonistele dulciurilor delicioase. În acest al doilea caz, însă, există un truc care poate fi folosit pentru a înmuia parfumul puternic al lavandei: lasa doar inflorescențele în laptele cald timp de câteva minute, rezultatul va fi ca vei obtine flori mai delicate, iar laptele, odată trecut la strecurator, poate fi folosit pentru aluat.