Învingeți teama de a greși!

Cea mai periculoasă ecuație este ideea că, pentru a fi câștigător, nu trebuie să faci niciodată o greșeală: de fapt, frica și panica odata înfruntate se transformă în curaj!

Tistete
Source: Pixabay

De câte ori s-a întâmplat să ne gândim: „Nu este nimic frumos în mine” sau „Nu fac nici macar un lucru corect”. Vrei să știi ceva? Frica, oricare ar fi ea, vine când începem să ne judecăm pe noi înșine. Tot pentru că întotdeauna o facem prea sever.

Când există in noi îndoieli și incertitudini, toate se datorează faptului că suntem concentrați exclusiv pe acestea și, în consecință, nu putem alege: anxietatea de a face alte greșeli ne oprește.

Intrebari
Source: Pixabay

În timp ce filosoful Epictet scria „Oamenii sunt agitați și tulburați nu de lucruri, ci de opiniile pe care le au despre lucruri”. Ideea perfecțiunii ne face să simțim frica nebună de a greși, dar nu este nimic mai greșit, de fapt, decat insasi aceasta idee! În primul rând pentru că perfecțiunea nu există, precum și dorința noastră de a fi întotdeauna mai presus de orice și, mai ales, mai presus de orice eroare, fără incertitudini, fragilitate și îndoieli.

Modelul ideal la care aspirăm cu toții și care dupa care dorim să fim în siguranță, calmi, inteligenti și hotărâti, nu există. Dar nu incertitudinea sau teama de a face greșeli sunt cele care ne rețin, ci tocmai ideea de perfecțiune. Trebuie să luptăm în fiecare zi impotriva acestei idei pentru a evita sa ne facem rău.

Tristete
Source: Pixabay

Deci, de unde poti sa ști care este mișcarea corectă de făcut la un moment dat? Știi ce vrei cu adevărat? Alegi calea de urmat fără a avea dubii sau regrete?

Înceteaza să încerci să-ți spui unde să te duci, cum să fii, cum să te comporti și să nu te forțezi să iei decizii care nu se potrivesc naturii tale! Instinctul trebuie să decidă. Și, poate, ai inteles deja ca tot instinctul teme gândurile, „paturniile” și raționamentul mai presus de orice.

Oricine face ceva mai mult sau mai puțin creativ se teme să greșească: încrederea în sine 100% nu există sau este o amăgire a atotputerniciei. Teama de a greși este acea voce mică care îți șoptește că nu o poți face, că nu este momentul sau că nu va funcționa. Un bâlbâit enervant care îndepărtează dorința de a continua.

Teama
Source: Pixabay

Dar ceea ce auziți nu este zâna albastră, ci, de fapt, tot ce faci este sa te auto-sabotezi. Zi de zi trebuie să găsești puterea de a renunta la cei care nu cred în tine pentru a intrerupe gândurile lor negative si a nu le mai lasa acces la creierul tau.

Urmați aceste trei sfaturi mici și veți vedea că, lucrând pe acea voce mică persistentă si pe demontarea convingerilor personale, veți putea lua decizii fără să vă temeți să greșiți:

1. Acceptați că frica este inevitabilă

2. Acceptați falimentul

3. Mergeți înainte

Poetul american George Woodberry a scris: „Înfrângerea nu este cel mai grav eșec. Cel mai grav eșec este să nu fi încercat ”.

Este aici la fel de valabila si „Poți avea ce vrei pur și simplu dacă ești dispus să te eliberezi de convingerea că nu poți” (Robert Anthony)!