Despre ceai si infuzii

In fiecare după-amiază, sau aproape, ceainicul mă așteaptă! O mica placere pe care mi-o conced în fiecare zi pentru o zi bună, îmi ofer astfel o mangaiere caldă care mă însoțește în timp ce lucrez sau citesc cartea mea preferată!

Infuzie
Source: Pexels

Nu sunt un expert și cunoscător al ceaiului, pur și simplu îmi place să-l beau, deci sunt legat de acel ritual. Un obicei colectat din întâmplare în timpul unei frumoase veri petrecute în Anglia, o experiență de neuitat pe care o păstrez în inima mea, în acel colț dedicat celor mai frumoase emoții. Din acel moment, am început să gust ceai, ceaiuri de plante, infuzii diferite și să colectez pungi, pliculețe și ceai de frunze, umplând fiecare colț liber al camarei mele mici!

Dacă vă place și voua acest ritual plăcut, cu bucurie vă ofer mici sfaturi despre cum să pregătiți o infuzie și cum să păstrați ceaiul și proprietățile sale în cel mai bun mod cu putinta! În trecut nu era la fel de simplu ca astăzi să găsești infuzii diferite de cele obișnuite, chiar și pe la fitoterapeuti. În ultimii ani, însă, chiar și cele mai comerciale mărci pe care le găsim în supermarket au mai multe variante la un preț bun și cu un gust plăcut.

Ceai
Source: Pexels

De exemplu, am descoperit prima data ceai verde adevărat în Sry Lanka. Gustul este complet diferit de ceea ce se poate bea in Europa. De asemenea ceaiul verde comercializat in Maroc insotit intotdeauna din abundenta, cand este pregatit, de fabuloasa menta locala, face ca faima ceaiului marocan (tot din ceai verde) sa fie foarte cunoscuta si apreciata.

Știați că ceaiul sau orice altă infuzie trebuie introdusă direct în ceainic? Pentru ca frunzele, florile sau fructele deshidratate să-și elibereze proprietățile benefice, este suficient să le lasi libere să înoate câteva minute în apa clocotită a ceainicului.

Am descoperit că ceea ce tocmai am scris a fost afirmat și de scriitorul englez George Owell. În micul său tratat scris în 1946, el a prezentat cele cinci reguli de bază pentru pregătirea unei infuzii bune. Unul dintre acestea are următorul conținut: „ceaiul trebuie pus direct în contact cu ceainicul, fără saci sau alte recipiente”.

Ceai
Source: Pexels

Un alt lucru important pe care ar trebui să-l știi este cum și unde să păstrezi ceaiul și orice altă infuzie în cel mai bun mod, fără a risca surprize urâte! Eu, iubitor de borcane de sticlă, le-am ales ca recipiente pentru a depozita atât pungile cât și infuziile în frunze. Și de fapt nu a fost o idee proastă! Borcanele de sticlă sunt fine, atât timp cât au o etanșare. De asemenea, trebuie depozitate într-un loc uscat, ferit de lumina soarelui. Deci nu le păstrați, chiar dacă sunt frumoase și decorative, pe rafturile de bucătărie, mai bine să găsiți un spațiu în cămară sau într-un sertar dedicat doar infuziilor.

De asemenea, ar fi bine să se creeze un recipient convenabil pentru ca infuziile să fie depozitate într-un loc adecvat și să fie scoase la nevoie. O cutie oarecare, , un sertar vechi sau un coș dreptunghiular ar putea deveni un excelent recipient util pentru infuzie!

Ceai
Source: Pexels

Dar, de fapt, cele mai bune recipiente pentru depozitarea ceaiului și infuziilor sunt cutii de tabla! Ei bine, aici, mi-aș schimba cu bucurie toate borcanele de sticlă pentru o singură cutie de tabla vintage! Sunt deosebite si dau acea atingere retro în fiecare colț al bucătăriei și nu numai!

Ceaiul este o băutură prețioasă și în multe țări, după cum știți, face parte din cultura și tradițiile lor. Dacă ați cumpărat sau primit un ceai cadou sa știți că perioada de valabilitate a acestuia va depinde de depozitarea corespunzătoare. Prin urmare, cutiile de tabla sunt cele mai bune recipiente pentru păstrarea ceaiului varsat și a proprietăților sale. De fapt, acest material protejează de lumina soarelui, menține bine temperaturile și umiditatea. Infuziile în vrac pot dura chiar mai mult de câțiva ani. Când infuziile nu vor mai fi bune, veți observa mirosul frunzelor și gustul modificat al băuturii!

Cred că este timpul să porniți ceainicul … pentru un ceai bun după-amiază!