Cum se ataseaza pisicile?

Pisicile dezvoltă aceleași legături de atașament cu oamenii ca și câinii și copiii

Pisica
Source: Pexels

Se stabilește un tip de relație între pisici și oameni, similar cu cea care leagă câinii și copiii de cei care au grijă de ei. Reacțiile în momentele de separare și reunire sunt similare, în ciuda reputației de animale solitare felinelor.

Cea a prieteniei dintre om și pisică este o poveste milenară și de succes, însă majoritatea studiilor asupra interacțiunilor cu animalele de companie se concentrează asupra câinilor, pentru că despre ei se spune ca au înclinația unică de a crea legături de atașament cu figurile care au grijă de ei.

Pisicile din casă sunt adesea considerate „mai reci” și mai independente, dar profunzimea relațiilor lor cu oamenii a fost probabil subestimată sau mai mult ca sigur subestimată – oamenii vor spune că aparțin unei pisici.

Conform unui studiu publicat recent în Current Biology, pisicile domestice dezvoltă aceleași stiluri de atașament cu oamenii lor pe care le prezintă câinii și bebelusii. Capacitatea de a crea punți emoționale între o specie și alta trebuie, prin urmare, să se bazeze pe trăsături cognitive care nu sunt exclusive pentru câini.

UN PUNCT DE REFERINȚĂ

pisica
Source: Pexels

O metodă obișnuită de evaluare a stilului de atașament dintre un copil și un îngrijitor (care îl îngrijește cu drag, precum mama sau tatăl) este să observe reacția copilului după un scurt moment de separare de adult, într-un context necunoscut. Când adultul se întoarce, un copil care a dezvoltat un stil de atașament sigur se calmează și se întoarce la activitățile sale într-un mod relaxat: îngrijitorul este o „bază sigură” la care se poate întoarce după explorarea unui loc necunoscut.

În relațiile bazate pe un stil de atașament nesigur, pe de altă parte, copilul caută adultul în exces sau, dimpotrivă, îl ignoră, cu excepția disperării dacă îl vede ca pleaca. De regulă, 65% dintre copii prezintă un stil de atașare sigur, un procent care se găsește atunci când se efectuează aceleași teste pe câini și „proprietarii” lor.

M-AI LĂSAT SINGUR!

pisica
Source: Pexels

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oregon au efectuat acest tip de test pentru prima dată pe pisici. Într-o serie de experimente, au lăsat pui de pisici sau pisici adulte pentru câteva minute într-o cameră necunoscută, împreună cu îngrijitorii lor. Oamenii s-au îndepărtat apoi timp de două minute, iar când au revenit, dinamica reunificării a fost studiată cu atenție.

Rezultatele arată un tip de atașament surprinzător de asemănător cu cel uman (și canin). Când omul s-a întors după o scurtă absență, 65% dintre pisici au prezentat o scădere a stresului urmată de o explorare pașnică a mediului, cu o „bază sigură” puternică. Pisicile nesigure au fost în schimb tulburate și au prezentat o apropiere excesivă, comportamente de evitare sau alternarea celor doi.

CHEIA SUCCESULUI

Pisica
Source: Pexels

Procentele de atașament sigur /nesigur sunt aceleași cu cele observate la om și sunt foarte asemănătoare cu cele documentate la câini (unde atașarea sigură apare la 58% din legături). Mai mult, aceste stiluri de relație au rămas constante de-a lungul timpului, continuând până la vârsta adultă. Pentru cercetători, diversitatea în stilurile de atașament uman poate să fi reprezentat o formă de adaptare flexibilă care a facilitat includerea pisicilor și a câinilor în contexte dominate de oameni.