Cum să faci o valiză inteligentă

Pleaca fără griji și împachetează doar ceea ce ai nevoie! Un bagaj rațional este baza succesului fiecărei călătorii. i, daca cautai sa afli cum să faci o valiză inteligentă!

Calatorii
Source: Pixabay

E timpul sa iti faci bagajele? Iata un mic manual pentru a împacheta totul într-un mod inteligent și fără griji! Aproape ca pare un scenariu deja scris: nu știi de unde să începi, ești sfâșiat de îndoieli despre ce să lasi și ce să aduci, știi deja că vei uita ceva fundamental… Invariabil valiza va fi prea plină, nu foarte ordonată și plina de lucruri inutile, în loc de ceea ce ai nevoie cu adevărat. Deci, cum sa faci să îți împachetezi gențile și să pleci fără griji fără a înnebuni și a deveni brusc un maniac de control. Iată o serie de sfaturi valide pentru a-l structura într-un mod ușor, eficient și rapid.

Alegeți tipul de bagaj în funcție de destinație

Bagaj
Source: Pixabay

Cu alte cuvinte, in functie de unde mergi iti vei alege valiza sau bagajul: un rucsac pentru călătorii de aventură, o geantă moale și mare pentru excursii rutiere în mașină sau itinerarii care necesită utilizarea trenului ca principal mijloc de transport, o valiza ușoara cu roți dacă calatoresti cu avionul, o valiză mică dacă calatoresti doar în weekend.

În cazul unui zbor, verifica în prealabil cu compania aeriană care este limita de greutate și nu uita să cântăresti valiza înainte de a pleca pentru a verifica dacă nu ai depasit limitele acceptate și risti să suporți sancțiuni neplacute.

Fii realist și împachetează doar ceea ce ai de fapt nevoie 

Valiza
Source: Pixabay

Este destul de puțin probabil ca, în timpul unui roadtrip în California, să fii nevoita să iti etalezi o rochie neagră elegantă, sau ca pentru o vacanță pe o insulă greacă sunt necesare cel puțin trei perechi de sandale cu toc stiletto. Cu prețul renunțării la unele dintre hainele și accesoriile tale preferate, atunci când esti în vacanță, vei duce o viață mai relaxată și fara batai de cap, așa că nu contează să aduci lucruri pe care – în afară de a nu le pune niciodată, deoarece nu există nicio oportunitate – acestea iti vor fura mult spațiu în valiză.

Faceți o listă cu lucrurile de care aveți nevoie în avans

Lista
Source: Pixabay

Nu listele făcute în ultimul moment, în grabă și luate de anxietatea „nu voi uita ceva?”, ci cele incepute cu cel puțin o săptămână înainte de plecare, poate pe smartphone-ul tau, pentru a putea fi actualizate de fiecare dată cand te gândesti la un detaliu de adăugat sau de șters. Și mai ales, în acest fel, puteți înțelege dacă există ceva ce pur și simplu nu puteți cumpăra la timp.

În general, totul trebuie lăsat puțin să se aseze pentru a avea o viziune mai completă și „detașată” a lucrurilor: nici măcar lista valizei nu face excepție.

Utilizați patul sau canapeaua pentru o vedere de ansamblu

După ce lista menționată la punctul precedent a fost întocmită la nivel „mental”, a venit momentul punerii în practică. Evitați să plasați ceea ce aveți pe listă direct în valiză, dar așezați toate lucrurile pe pat sau pe canapea: dacă le aveți sub control vă va fi mai ușor să organizati.

În această etapă ajunge pasul fundamental: acum că ai totul în fața ta, elimina!

Bagaj
Source: Pixabay

Vei fi uimit de cum, la o a doua analiză, mai multe lucruri care vi s-au părut indispensabile pot rămâne în siguranță acasă. Planificați outfiturile în avans. Aceasta este cea mai amuzantă parte: identificați haine de bază (o pereche de blugi, poate pantaloni scurți, o fustă, o rochie), pe baza cărora veți compune apoi ținute pentru fiecare zi și pentru fiecare seară diferită, schimbând doar accesoriile care le va completa. În acest fel, veți evita să efectuați o duplicare inutilă și, în consecință, să câștigați spațiu în interiorul valizei.

Începeți de jos

Iată-ne, a sosit momentul să începeți să „încadrați” hainele și accesoriile selectate în bagaj. Amintiți-vă întotdeauna să „începeți de jos”, adică să așezați mai întâi pantofii pe partea inferioară a valizei, dispusi ca în cutiile lor, umpluti cu șosete pentru a nu ii deforma, înfășurati într-o pungă care ii protejează și așezati pe părțile laterale.

Selectați pe loc câteva produse de înfrumusețare pe care le puteți cumpăra

Șampon, balsam, hidratant pentru corp, gel de duș … pe lângă faptul că ocupă mult spațiu în valiză, toate aceste produse de înfrumusețare fac bagajul să crească în mod semnificativ in greutate. Nu mai vorbim de problemele obișnuite cu recipientele care conțin lichide în cazul în care vă deplasați în avion cu bagaje de mână. Deci, de ce să nu fii istet și să le cumperi odată ce ajungi la destinație? Indiferent de locul în care îți vei petrece vacanța, poți, de asemenea, să te aprovizionezi într-un simplu supermarket, evitând astfel înghesuirea inutilă a bagajelor.

Nu uitați de medicamente

Pentru a nu risca să vă distrugeți vacanța inutil, aduceți cu voi medicamente de care aveți nevoie in mod uzual. Încercați să va ganditi la o eventuala raceala, o durere în gât, o gripă și – mai ales dacă mergeți în țările cu „risc” – dureri de stomac neplăcute sau probleme cu intestinul.

Procedați în straturi sau utilizați compartimente

Bagaj
Source: Pixabay

Când începi să-ți compui valiza, așezați lucrurile cele mai grele, voluminoase și rigide pe fund; apoi treceți la blugi, o eventuala geaca de vant sau ploaie, fuste, rochii și pantaloni scurți. Apoi continuați cu pulovere, topuri și – dacă optezi pentru ele – cămăși, întotdeauna butonate pentru a-si păstra forma. În cele din urmă, păstreaza-ți lenjeria și costumele de baie într-o geantă moale pe care o vei pune în colțul bagajelor ca „opritor” și procedeaza la fel cu bijuteriile (mai bine pozitionate între lucrurile moi, pentru a împiedica ruperea acestora).

O alternativă foarte interesantă este să folosiți compartimente pentru organizarea valizei: acestea sunt seturi de „pliculețe” care vă permit să separați articolele din valiză pe categorii. Pe lângă optimizarea spațiului din bagaje, aceste compartimente vă permit să știți întotdeauna unde să găsiți lucrurile și să le păstrați în ordine. Dacă călătoriti ca un cuplu, fiecare are valiza lui.

Dacă ați planificat o călătorie cu partenerul sau soțul, păstrați-vă spațiile libere pentru mai tarziu! Cu alte cuvinte, nu „închiriați” colțurile valizei dvs. pentru pantofi, tricouri sau pantaloni care nu va apartin: acest lucru – pe lângă crearea unui haos infernal – vă va cere să fiți foarte precaut cu o posibila achizitie de vacanță, faptul de a depăși greutatea limită permisă de compania aeriană, etc.