Cu recunosti o prietenie toxica?

Te poți distanța de un prieten pentru că iei direcții diferite în viață sau pentru că îți dai seama că, în realitate, nu era un prieten atât de special. Cum faci să recunoști o prietenie toxică?

Toxic
Source: Pexels

Când vorbim despre „relații toxice” nu ne oprim la cuplu: chiar și o prietenie poate fi definită ca toxică? Mulți dintre noi au avut o prietenie speciala care a sfarsit consumând toată energia pe care o aveam. Oamenii ca acestia iau în mod constant mai mult decât dau și – atunci când dau – nu este neapărat ceva pe care dorim să-l primim: sunt critici, egoisti, imprevizibili sau o combinație nesănătoasă a acestora trei.

Există o diferență fundamentală între separarea de un prieten, deoarece viața te-a făcut să iei direcții diferite și abandonul unei prietenii datorită „toxicității” sale.

Nu împărtășești vestile bune

Vesti
Source: Pexels

Prietenii își sărbătoresc momentele de fericire unul cu celălalt. Dacă simțiți că de multe ori sunteți incomod vorbind despre promovarea la locul de muncă, despre situația voastră romantică sau împărtășind alte vești bune, este mai bine să sune clopotul de alarmă. De fapt, există șanse mari să fiti implicat într-o relație de prietenie cu o persoană competitivă sau geloasă pentru succesele dumneavoastra.

Este normal să doriți să păstrați pentru voi anumite aspecte ale vieții private, dar, de asemenea, trebuie să fiți siguri că puteți încredința orice prietenilor, atât în ​​bine, cât și în rău. Când nu aveți acest nivel de comunicare și încredere sau nu sunteți sigur că astfel de oameni se bucura pentru tine, relația suferă.

Îți scoate în evidență partea cea mai rea

Cel mai simplu test pentru a afla dacă sunteți în termeni buni cu cineva este să vă întrebați „Această persoană îmi aduce tot ce este mai bun?”. Dacă de obicei ești echilibrat și răbdător, dar acest prieten te face să-ți pierzi cumpătul sau te determină să păstrezi gânduri negative despre el, atunci merită să fii atent, deoarece prietenii „toxici” au o tendință proastă să ne facă să ne simțim instabil, la fel ca ei. Când vezi că cineva foarte apropiat este capabil să îți scoată în evidență partea cea mai rea, atunci ruptura poate fi cea mai bună soluție.

Evitați confruntarea

Prietenie
Source: Pexels

Dacă în această prietenie ești atât de obișnuit să mergi pe ouă, încât nu mai îți împărtășești părerea sau nu îți comunici punctul de vedere de teama de a nu dezlănțui furia celuilalt, atunci este fără echivoc o relație complet dezechilibrată. Este normal ca, intre prieteni, viziunile să nu fie întotdeauna unice, dar asta, în loc să fie o sursă de frustrare, poate să faciliteze o confruntare constructivă pentru ambele.

Te simți judecat

Dacă prietenul tău se plânge constant de deciziile pe care le iei sau te provoacă să încerci să te faci mai asemănător cu el, mai degrabă decât să asculți ceea ce vrei tu sau ai nevoie, atunci înseamnă că nu îți respectă valorile. Însuși actul de a judeca este de fapt toxic în sine: una este a exprima o opinie, si alta este să refuzi sa exprimi o opinie opusa. Este posibil să ai două opinii care să se contrazică între ele, dar ambele pot fi ascultate și acceptate, ca în orice relație „sănătoasă”.

Într-o prietenie care funcționează, propozițiile trebuie încadrate ca întrebări, mai degrabă decât ca presupuneri: aceasta este singura modalitate de a vorbi despre un subiect asupra căruia nu cadeti de acord.

Te împinge să fii si tu negativ

Toxic
Source: Pexels

Persoanelor toxice le place să se înconjoare de complicii lor, astfel încât se simt mai puțin mai rău din cauza comportamentului lor: în acest sens, îi trag pe ceilalți în situații negative, încercând să îi convingă să neglijeze bunul simț. Adesea, de fapt, acest tip de comportament toxic este determinat de dorința de a obține aprobarea și acceptarea: închiderea în fața altor perspective, realizarea rezultatului dorit par mai probabile. Când prietenul tău încearcă să te încurce cu ceva care nu este bine pentru tine, o face pentru a-și umple incertitudinile și nevoile: dacă ar fi sigur de sine, nu ar lupta atât de tare încât să aibă un aliat de partea sa.

Nu există încredere

Fără încredere o relație nu are fundament: dacă nu ai curaj să-ți aduci prietenul in cercul tau, se datorează faptului că nu ești 100% sigur că te va trata cu respect sau că nu te va jena, sau nu crezi ca va fi capabil să păstreze confidențialitatea necesară cu privire la unele secrete pe care le-ați impartasit. Toate acestea înseamnă că te afli într-o dinamică toxică, indiferent dacă prietenul tău te face să suferi intenționat sau nu: o prietenie sănătoasă are la baza încredere, respect și consecvență și, fără aceste elemente, nu poate să supraviețuiască.

Prietenia -autentica necesită din ambele părți dorința de a „fi acolo” pentru celalalt și un angajament continu care să o susțină.