Ce vrea sa ne spuna… evantaiul?

Evantaiul, este un obiect care a fascinat întotdeauna și, chiar mai mult decat evantaiul in sine, fascineaza istoria lui pe care puțini o cunosc.

Folding Fan
Source: Pexels

Evantaiul s-a născut inițial pentru a îndepărta insectele și a muta aerul, dar de-a lungul anilor a suferit mai multe modificări stilistice. De exemplu, China este renumită pentru evantaiele de hârtie sau bambus. In Japonia a fost inventat cel pliabil. Dar cel mai faimos evantai este cel produs în Spania, în special în Andaluzia, unde există cel mai mare centru de producție de evantaie din lume.

Folding Fan
Source: Pexels

Primii care l-au folosit au fost bărbații, dar imediat după aceea a devenit un accesoriu complet feminin, devenind, de asemenea, parte din ținuta doamnelor din toată Europa.

Mai nou, moda a introdus multe soiuri de evantaie, cu dantelă, broderie, tablouri, în perlă sau în lemn sculptat, transformând evantaiul într-un obiect valoros pentru a fi purtat, dar si pentru a fi colectionat!

Folding Fan
Source: Pexels

Știți că exista si un cod de comunicare prin intermediul evantaiului? Incredibil, dar adevărat. O limbă acum pierdută și necunoscută pentru mulți, datează din 1800, perioadă în care femeile nu aveau multe libertăți și pentru a comunica mesaje între ele si iubiți, au folosit evantaiul, „el abanico” în spaniolă!

Când luau parte la dansuri, doamnele erau întotdeauna escortate de mamele lor sau de doamnele de companie, care aveau sarcina de a nu le pierde niciodată din vedere în timpul sărbătorilor, motiv pentru care trebuiau să inventeze o modalitate de a comunica cu iubitii secreti!

Folding Fan
Source: Pexels

Existau anumite gesturi cu o semnificație precisă, asa ca vom descrie unele dintre ele:

TINUT IN MANA DREAPTA: „îți dorești prea mult”
TINUT IN MANA STANGA, DESCHIS: „apropie-te si vorbeste-mi”

TINUT IN MANA DREAPTA, IN DREPTUL FETEI: „urmează-mă”

TINUT IN MANA STANGA, IN DREPTUL FETEI „incantata sa va cunosc”

ACOPERIREA URECHII STANGI CU EVANTAIUL DESCHIS „nu ne trăda secretul”
EVANTAIUL PE OBRAZ „Te iubesc”

TRASEAZA LINII PE MÂNĂ CU EVANTAIUL „Te urăsc”

EVANTAIUL TRECUT PRIN JURUL OCHILOR „scuză-mă”

EVANTAIUL TRECUT PRIN JURUL FRUNTII „te-ai schimbat”

LET THE FAN FALL „vom fi prieteni”

CU MANERUL SPRIJINIT DE BUZE „sărută-mă”

EVANTAIUL INCHIS INSINUAND SPRE OCHIUL DREPT „când îmi vei permite să te văd?”

EVANTAI ÎNCHIS SPRIJINIT PE INIMĂ „mi-ai cucerit dragostea”

eVANTAIUL DESCHIS DOAR PE JUMATATE „la ce oră?”

EVANTAIUL SPRIJINIT IN SPATELE CAPUL „nu mă uita”

EVANTAIUL DESCHIS LA EXTENSIUNEA MAXIMĂ „așteaptă-mă”

FACANDU-SI AER IN RITM LENT „Sunt casatorita”

FACANDU-SI AER IN RITM RAPID „Sunt logodita”

Fascinant nu-i așa? Și mai fascinant ar fi sa poți vizita Andaluzia. Fantastica! Pentru cei care nu au vizitat încă Andaluzia, Octombrie este un moment excelent pentru a o vizita. Temperaturile sunt mai ridicate decât ati crede in aceasta perioada și plajele din Costa del Sol sunt imense. Nu veți putea evita să vă scufundați în acele ape sau să vă relaxați sub umbra unui palmier după ce ati comandat o sangrie excelentă!

Flamenco
Source: Pixabay

Foarte important! Nu trebuie sa ratati flamenco-ul! Este fantastic! Dansatori foarte buni și costumele acelea, culorile, coafurile, muzica…Totul este… wow!