Ce motive științifice poti avea pentru a trăi cu o pisică?

Cei care au norocul să aibă o pisica ca partener de viata pot spune mai multe despre acest lucru, dar o spune si știința: viața cu o pisică oferă avantaje neașteptate (și multă fericire).

pisica
Source: Pexels

1 VEI AVEA UN SOMN MAI BUN

Multe persoane susțin că dorm mai blând și mai adânc cu pisica lor decât cu partenerul lor. Un studiu efectuat de Centrul Clinic Mayo pentru Medicina Somnului din Arizona pare să consolideze această credință: 41% dintre persoanele care trăiesc cu animale au spus că dorm mai bine datorită câinelui sau pisicii lor și doar 20% au somnul mai agitat din cauza asta. Pisicile, în special, par să garanteze un somn mai liniștit.

2 VEI AVEA INTOTDEAUNA PE CINEVA SA TE CONSOLEZE

Prezența unei pisici în casă pare să ofere o oarecare ușurare celor care au trecut printr-un doliu recent. Adesea, cei care trăiesc cu o pisică depășesc mai ușor pierderea unei persoane dragi, sau cel puțin reușesc să se descarce mai usor. Sa vorbesti cu un animal care rămâne aproape de tine, credincios și tăcut, este, în anumite circumstanțe, mai eliberator decât daca o face un om, care poate sa ne raspunda sau sa ne judece.

3 VEI FI UN PRIETEN AL MEDIULUI.

Să lăsăm motivele cele mai egoiste pentru un moment și să ne concentrăm asupra impactului asupra mediului al unui animal de companie: conform unui studiu din 2009 comandat de NewScientist la Stockholm Environment Institute din York, Marea Britanie, creșterea unui câine mare timp de 10-14 ani implică o mai mare emisie nociva decat a cuiva care deține un jeep. Pe de alta parte, o pisică obișnuită să mănânce mai mult pește și mai puține cereale are aceeași amprentă ecologică ca o mașină mică.

4 VEI FI (sau VEI FI CONSIDERAT) MAI INTELIGENT

pisica
Source: Pexels

Cercetările de la Universitatea din Bristol efectuate în 2010 dezvăluie că cei care traiesc cu o pisică au mai multe șanse să aibă și o diplomă universitară pe timpul vietii. Un studiu realizat 4 ani mai târziu în Wisconsin susține că proprietarii de pisici sunt mai nonconformisti, deschisi, sensibili și inteligenti decât proprietarii de câini. Cu toate acestea, oamenii mai educați au mai multe șanse de a avea un loc de muncă intelectual care ii solicita și, prin urmare, sunt mai susceptibili să trăiască cu o pisică, cu nevoi mai puțin exigente decât cele ale unui câine.

5 Vei avea o inimă mai sănătoasă 

Grija pentru o pisică scade nivelul de stres și are – mai ales pe termen lung – un efect calmant care protejează sănătatea inimii. Un studiu realizat în 2008 pe 4.000 de americani a dezvăluit că cei care au avut o pisică timp de 10 ani prezinta cu condiții de sănătate egale un risc mai mic cu 30% de boli de inimă. Poate pentru că îngrijirea unei pisici este mai puțin solicitantă decât cea a unui câine. Sau poate, mai simplu, pentru că cine trăiește cu o pisică este, în general, o persoană mai liniștită și mai puțin stresată decât ceilalți.

6 …SI ITI VEI GASI SUFLETUL PERECHE

Mai ales dacă sunteți bărbat: mai multe sondaje dezvăluie că femeile, singure sau angajate, sunt mai atrase de bărbații care au un animal de companie decât de cei care nu. Motivul poate fi găsit în tipul de relație care se stabilește cu animalul, pe care femeile îl consideră drept „fiu” (dar care pentru bărbați este mai mult un „prieten blănos”). Deci, dacă aveți o pisică, răspândiți vestea.

7 VA VA PROTEJA DE ALERGII

pisica
Source: Pexels

Cu condiția de a deveni prieteni din primul dumneavoastra an de viață. Copiii care petrec foarte mult timp în compania unei pisici (sau a unui câine) cresc mai protejați nu numai de alergii la părul animalelor, ci și de alergii la acarieni, zmeură și iarbă.

8 Vă va ajuta să vă cunoașteți mai bine

De fapt, va dezvălui multe despre personalitatea dumneavoastra: mai multe studii psihologice susțin că cei care aleg compania unei pisici sunt mai introvertiți, sensibili, nonconformiști și de încredere decât cei care au în schimb un câine. Oamenii tind să se împartă destul de brusc atunci când trebuie să spună dacă preferă câinii sau pisicile, iar majoritatea, însă, spun că preferă câinii.

9 VA FI CEA MAI BUNA COMPANIE

pisica
Source: Pexels

Ideea despre câinii care sunt mai afectuosi decât pisicile nu este altceva decât un stereotip. Un studiu austriac din 2003 a arătat că, în special pentru femei, prezența unei pisici în casă este aproape la fel de satisfăcătoare ca cea a unui partener și că pisicile își aduc aminte de gesturile afectuoase primite și găsesc modalități de a rasplati mai târziu. Desigur, pisicile au învățat, de asemenea, să pretinda alinturi și scarpinaturi într-un mod corect: încrucișarea dintre miau-uri și toarcere pe care o produc a evoluat pana la a se asemăna cât mai mult cu plansetul de copil, stimul la care oamenii nu pot rezista.

10 VA VA SALVA VIATA

Sau cel puțin ar face asta, dacă ar avea ocazia: de la pisicile care merg în ajutor dacă proprietarul are o criza epileptică, până la cele care au salvat oamenii de la scurgerile de gaze domestice, există multe exemple de pisici care au venit in salvarea oamenilor. Faimoasa este povestea lui Simon, o pisică de la Royal Navy britanica care a primit medalia de onoare pentru supraviețuirea bombardamentului navei britanice Amethyst de către Armata Populară de Eliberare din China în 1949, după ce a avut răni grave și ulterior a eliberat nava de o invazie de șoareci.