Arnica montana, plantă medicinală cu super puteri!

Vara, fiecare weekend este cel potrivit pentru a merge in excursii, pentru a organiza excursii cu barca, mini excursii pline de energie. Excursii de orice natura, cu orice tematica. Cine lucrează vara asa si supraviețuieste daca este un impatimit al excursiilor: dedica, de exemplu, un weekend mării, pentru ca in următorul, sa schimbe stilul și peisajele. Mers pe jos în pădure, dealuri, munte. Poate chiar o plimbare inedita cu caii! De ce nu!

Arnica
Source: Wikipedia.org

M-au sfătuit să o iau cu mine daca vreau sa le urmez exemplul. Extractul de Arnica, o plantă medicinală ideală ca remediu de prim ajutor! Și așa am descoperit o plantă cu o mie de puteri. Pe web am găsit o mulțime de informații interesante despre această prețioasă plantă medicinală.

Arnica este o plantă sălbatică care crește pe pajiștile Alpilor și Apeninilor, în Europa și în America de Nord. Floarea este foarte asemănătoare unei frumoase margarete galbene intense, înflorește vara, de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui iulie. Știți că se mai numește si „Stranutica”? Mirosul său pare sa provoace strănutul! Mai mult, „tutunul de munte” pentru pipe este obținut din frunzele sale.

Arnica montana este bogată în multe proprietăți medicinale si are și o multitudine de denumiri populare ca: podbal de munte, carul pădurilor, cujda, ciuda, iarba soarelui, carul zânelor și roit.

De secole încoace, o soluție utilă a fost extrasă din florile și rădăcinile sale pentru a vindeca multe patologii, motiv pentru care este întotdeauna recomandat să aducem peste tot cu noi o soluție naturală de arnică de munte.

Arnica
Source: Wikipedia.org

Arnica este utilizata ca remediu natural în medicina pe bază de plante și homeopatie. Preparatele din arnica de munte sunt folosite pentru vindecarea rănilor, datorită excelentelor sale proprietăți antiseptice, antiinflamatorii și ameliorătoare.

Extractele de Arnica pot fi de asemenea folosite pentru a combate acneea, erupțiile, vânătăile, entorsele, vânătăile, umflăturile, durerile musculare și articulare, și stările febrile. Arnica stimulează circulația sângelui, deci este excelenta pentru combaterea fragilității capilare, pentru picioarele umflate, pentru afecțiunile inimii și este, de asemenea, ideala împotriva mușcăturilor de insecte.
Trebuie, insa, retinut un aspect foarte important! Nu se aplica arnica direct pe răni sau mucoase. Este un remediu natural foarte puternic care trebuie utilizat cu prudență. Dozele care trebuie luate de fapt, trebuie stabilite de la caz la caz, în funcție de întinderea traumei suferite.

Arnica
Source: Wikipedia.org

Pe piață puteți găsi geluri, creme, uleiuri și chiar o soluție de arnică lichidă, o „tinctura mama” obținută din flori pentru a fi diluată cu apă, înainte de a o folosi pentru uz extern.

Cu arnica montana se poate, de asemenea, pregăti un decoct foarte simplu de facut acasă. Cumpărați flori de arnică uscate de la plafar. Veți avea nevoie de două linguri care se vor fierbe într-un litru de apă timp de aproximativ cinci minute. Decoctul obtinut se aplica pe părțile interesate, folosind un tifon. Trebuie sa fiarba lent in medie douăzeci de minute. Nu există contraindicații particulare, desigur dacă nu sunteți alergic.

Dacă se întâmplă să o vezi pe o pajiște în timpul unei excursii, nu o culege, pentru ca  aceasta planta devine tot mai rară. Și mai presus de toate, nu-l ingera, este foarte otrăvitor!