Alergare sau mers?

 Pentru a alege, asculta-ți corpul! Alergarea și mersul pe jos sunt două modalități grozave de a vă exercita constant și de a vă menține în formă. Alegerea activității care se potrivește cel mai bine corpului tău este esențială. Iată cum să alegi între alergare și mers

Alergare sau mers
Source: Pixabay

Alergare sau mers? Cum să aleg

Alergarea este unul dintre acele sporturi din ce în ce mai populare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Până de curând se credea că alergarea era o activitate destinată câtorva sau a celor care se lăudau cu respirația pentru a vinde și a antrena mușchii. De fapt, tot mai multe persoane (cu un procent ridicat de femei) se apropie de cursă și ating progresiv niveluri excelente de performanță. Cu toate acestea, există cazuri în care este de preferat să alegeți mersul pentru alergare.

Să vedem în detaliu beneficiile și riscurile ambelor activități, astfel încât să putem face o alegere în cunoștință de cauză pe baza nevoilor corpului nostru.

Beneficiile și riscurile alergării

Alergarea are multe avantaje care nu trebuie subestimate:

-este gratuita (cu excepția încălțămintei și a îmbrăcămintei),

-se practică în aer liber, dar și în interior (banda de alergat, sala de sport),

-consumă multe calorii,

-tonifică întregul corp,

-permite corpului nostru să elibereze o cantitate mare de endorfine și să reducă stresul sau anxietatea.

Dar, în cursă, există câteva capcane de luat în considerare, sau posibile riscuri:

-coloana vertebrala, articulațiile și ligamentele (în special glezne și genunchi), sunt suprasolicitate

-producția excesivă de radicali liberi,

-crampe inadecvate de pregătire musculară (întinderi).

Alergare sau mers
Source: Pixabay

De ce să alegi cursa

A arde calorii înseamnă consumul de energie introdusă cu alimentele. Dar grăsimile? Grăsimea corporală începe să fie afectată de organism (și, prin urmare, eliminată) atunci când exersează activitate aerobă timp de cel puțin o jumătate de oră la rând. Înainte de această perioadă de timp, organismul consumă doar lichide, care sunt preluate din nou la prima oprire de hidratare.

Deci, prima regulă pentru a pierde în greutate în timpul alergării este tocmai să o faceți pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de minute. În plus, ritmul nu trebuie să fie prea rapid sau sacadat, decât dacă sunteți un alergător expert cu un program de antrenament specific. Modul corect de a alerga, ca începător, este să adopți un ritm personal care să îți permită să vorbești și în timpul activității.

Alergarea determină, de asemenea, eliberarea acidului lactic care rămâne în mușchi și trebuie abordată cu ședințe de întindere atât înainte, cât și după alergare.

Beneficiile și riscurile mersului pe jos

Alergare sau mers
Source: Pixabay

Mersul are multe beneficii care contribuie la bunăstarea psihofizică, în timp ce riscurile sunt practic absente. Este o activitate care poate fi practicată de toată lumea, deoarece este naturală și este gratuită:

-modelează corpul și tonifica

-reduce riscul cardio-vascular

-îmbunătățește calitatea somnului

-îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stresul

-te face să slăbești.

Un avertisment cu privire la riscuri este că, de multe ori, după o sesiune de mers rapid, te găsești cu degetele foarte umflate. Nu este nevoie să vă speriați: este un semn că brațele au fost întinse de-a lungul torsului de-a lungul antrenamentului. Pentru a depăși această neplacere, pur și simplu mențineți coatele indoite și mișcați-vă brațele ritmic în timp ce mergeți.

De ce să alegi plimbarea

Dacă aveți îndoieli cu privire la alegerea dintre cele două activități, mersul este preferabil ca alegere pentru cei care au probleme la nivelul articulațiilor și spatelui sau sunt obezi și supraponderali. Plimbarea vă permite, de asemenea, să ardeți multe calorii, tonifica și reduce stresul.

Uneori alergarea stimuleaza intr-un mod prea violent efortul muscular al membrelor inferioare (în special cazul începătorilor) și împiedică circulația, în loc să o îmbunătățească. Rezultat? Celulită mai încăpățânată și senzație de umflare la coapse și glezne. În cazul reținerii apei, prin urmare, este mai recomandat să mergi rapid, prelungit timp de cel puțin 40 de minute la rând, în loc să alergi.